linkedin

GLOBALNET ile GÜVENdesiniz.

Güvenli Yaşam İçin Güvenli İnternet

Güvenli Yaşam İçin Güvenli İnternet

İnternet kullanımı yaşama biçimlerimizde, günlük alışkanlık ve davranışlarımızda büyük bir değişikliğe yol açtığını söyleyebiliriz. Eğlenmek, bilgi edinmek, araştırma yapmak, gündemi takip etmek gibi pek çok şey için İnterneti kullanıyoruz ve hatta banka ödemelerini, fatura ödemelerini, kredi kartı ile online alışverişi İnternet üzerinden gerçekleştiriyoruz. İnternet, insan yaşamı kolaylaştırmanın yanı ise insanların birbirleriyle olan mesafelerini kısalttı. Dijital teknolojiler sayesinde hem istediğimiz bilgiye hem de insana ışık hızında ulaşabilmemiz mümkün. İnternet ile sınırların bu denli açık ve belirsiz bir hal alması olumlu gelişmeler ile birlikte beraberinde pek çok tehlikeyi de beraberinde getirdi.

Dijital teknolojilerin özellikle çocuklar ve gençler arasında güvenli ve pozitif kullanımını desteklemek amacıyla, Avrupa Komisyonu’nun desteği ile her yıl Şubat ayında Güvenli İnternet Günü (GİG) organize edilmektedir. Ülkemizde 2010 yılı itibari ile bugünün anlam ve önemi üzerinde duruluyor ve farkındalık yaratmak için çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Güvenli İnternet Günü 2020 yılında ise BTK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu merkez binasında kutlanacaktır. Düzenlenecek olan etkinlikte “Güvenli İnternet” teması ile üniversite ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen Kısa Film ve Kamu Spotu yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri takdim edilecektir.

Güvenli İnternet Kullanımı İle İlgili Bilgiler

İnternetin ve dijital teknolojilerin güvenli kullanımı özellikle gençler ve çocuklar için önemli olsa da hem iş hayatında hem de her birimizin günlük yaşamında son derece önemlidir.

  • Çocuklar için güvenli internet;

Çocuklar ve gençler için pek çok yararlı bilginin yanı sıra onların yaşına uygun olmayan yetişkin içerikler, teşhirler, suçlar, suçlular, dolandırıcılar, istismarcılar, siber zorbalar, tacizciler vb. pek çok olumsuzluklar da yer alıyor.

Öncelikle çocuklara ve gençlere sosyal mecralarda diğer insanlara karşı saygılı davranmaları, kendi itibarlarını korumaları gerektiği anlatılmalı. Ebeveynler çocuklarının gezinti yaptığı siteleri, interneti kullandığı zaman aralıklarını takip etmeli ve çocuklarından kendilerini bilgilendirmelerini istemeliler.

İnternette güvenli zaman geçirmek için hem çocukların hem de ebeveynlerin dijital okur-yazarlık yetisine sahip olmaları oldukça önemlidir.

  • Web güvenliği;

Web güvenliği konusunda öncelikle kullanılan web tarayıcısının güvenliği ile başlamak en doğrusu olacaktır. Tarayıcı ayarlarını yaptıktan sonra internette gezinmeye başlayabilirsiniz. Ancak bilmediğiniz web sitelerinde (bahis siteleri, yetişkin içerikli siteler, korsan yazılım indirilen siteler) gezinti yapmak bilgisayarınıza virüs ve tehlikeli yazılım bulaştırma ihtimalini artıracaktır.

Web adresinden önce https:// olan web siteleri, göz atmanızı şifreler ve fazladan bir güvenlik katmanı ekler. Bu nedenle mümkün olduğu kadar https:// eklemeniz faydalı olacaktır. En önemlisi de güvenli bir web sitesinde olduğunuzdan emin değilseniz kredi kartı bilgileri, gizli e-postalar ya da diğer hassas verilerinizi kesinlikle paylaşmayın.

  • Sunucu güvenliği;

Veri güvenliğini sağlamak günümüzün en önemli konuları arasında yer alıyor. Her gün düzenlenen ve giderek sayısı artan siber saldırılar, web sitelerinin saldırıya uğraması ihtimali pek çok insanı tedirgin ediyor. Saldırılardan korunmanın en etkili yollarından biri güvenilir internet ağlarıdır. Güvenilir olmadığını düşündüğünüz ağlardan sunucunuza erişim sağlamamalısınız. Verilerinizi düzenli olarak yedeklemelisiniz.

Özellikle ofis ortamlarındaki sunucular çok daha fazla saldırı almaktadır. Bu nedenle üst düzey güvenlik önemlerinin alınması ve güvenlik konusunda uzman kurumlara danışılması önerilir.

  • Kişisel bilgilerin-verilerin güvenliği;

Kişisel veri, kimliği belirli ya da belirlenebilir gerçek kişiye dair her türlü bilgiyi ifade eder. Bu bilgiler kişinin sadece adı-soyadı, doğum yeri, doğum tarihi gibi kesin teşhisini sağlayan bilgiler değil aynı zamanda fiziki, ailevi, ekonomik, sosyal özelliklerine dair bilgilerdir.

Veri güvenliği konusunda kişilerin, ailelerin, çalışanların, işverenlerin bilgilendirilmesi ve güvenli internet kullanımı ile ilgili bir bilinç oluşturulması gerekir. Kişisel bilgilerin, verilerin her mecrada paylaşılmaması, güncel anti-virüs sistemlerinin kullanılması, verilerin şifreleme yöntemi ile korunması gibi önlemler ile veri ihlali azaltılabilir.

  • Mail güvenliği;

Güçlü mail şifreleri belirlemek, güvenlik açısından son derece önemlidir. Farklı mail hesaplarınız varsa her birinde farklı şifreler kullanmalısınız. Şifrenizi belirlerken büyük ve küçük harf karakterleri, noktalama işaretleri, rakamları bir arada kullanmaya özen gösterin. Şifrenizi kesinlikle başkalarıyla paylaşmayın ve en az yılda iki kez şifrenizi değiştirin.

Yabancılardan ve tanımadığınız kişilerden gelen istenmeyen e-postalara karşı dikkatli olun.

GLOBALNET ailesi olarak Güvenli İnternet Günü’nün önemine vurguda bulunuyor ve güvenli internet kullanımını destekliyoruz. Güvenli internet ile güvenli yaşam!

Sosyal Medyada Paylaş

BLOG (HABER, DUYURU ve YAZILAR)

Sigorta Acentelerine Özel Kurumsal E-Posta, Web Sitesi Hizmetleri

Özel Fırsatlar

Sigorta Acenteleri İçin Kurumsal E-posta Zorunluluğu

Hisar Hospital Intercontinental Bitrix24 CRM Çözümleri ve Uygulama Yazılımları Konusunda GLOBALNET’i Tercih Etti.

Bitrix24 CRM İle Dijitalleşme Sürecinizi Hızlandırın: Özel İndirim Fırsatı

Bitrix24 CRM Nedir?

SEM Nedir?

TÜMAD Madencilik Web Sitesi Yayına Alındı

Blockchain Nedir?

Adres

TÜRKİYE : Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa, İzmit ve diğer illerden bize ulaşın.

Telefon

+90 532 111 66 04 | +90 850 304 99 00
+90 312 473 88 80 | +90 312 473 88 83
GLOBALNET® Bütün Hakları Saklıdır.©
GLOBAL İnternet Teknolojileri Ltd. | GLOBALNET Yazılım Tic.Ltd.Şti.