linkedin

GLOBALNET ile GÜVENdesiniz.

Ertan BARUT, Yerli ve Milli Yazılım Heyeti Başkanı Olarak TRT Radyo 1 Çevrimiçi Programına Katıldı

Ertan BARUT, Yerli ve Milli Yazılım Heyeti Başkanı Olarak TRT Radyo 1 Çevrimiçi Programına Katıldı

TBD Yerli ve Milli Yazılım Çalışma Heyeti Başkanı ve GLOBALNET İnternet Teknolojileri Genel Müdürü Ertan BARUT, TRT Radyo 1 programının konuğu oldu. 26 Haziran 2019 tarihinde, saat 15.30’da TRT Radyo 1’de, ‘Çevrimiçi’ programında ‘Yerli ve Milli Yazılım Sektör Raporu’nu değerlendirdi.

Abdülvahab Türker’in yapımcısı olduğu,  Zeliha Tekin’ in hazırladığı ve Ceyhan Vuran’ ın sunduğu programda yerli ve milli yazılımın önemi üzerinde duruldu.

Yerli ve Milli Yazılım Heyeti Başkanı Ertan BARUT’ a göre; hep birlikte ülke olarak, Türkiye olarak dijital dönüşüm çağını yaşamaktayız. Dijital dönüşüm çağını sorunsuz, eksiksiz atlatabilmek ve dijital dönüşüme uyum sağlayabilmek için kendi ülkemizde de ihracat odaklı, planlı üretim yapıyor olmamız gerekmektedir. Ertan BARUT; “Bizler Türkiye Bilişim Derneği olarak, ülkemizin bilişim alanında özellikle de yazılım sektöründe dünya markaları üretecek seviyede olmasını hedefliyoruz” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Türkiye Bilişim Derneği’nin çok köklü bir geçmişi olduğunu belirten BARUT,  bu geçmiş içerisinde sürekli yayınlanan raporlar olduğunu ve bu raporlardan birinin 2018 Aralık ayında yaklaşık 1 yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıkan ve kamuoyu ile paylaşılan “Yerli ve Milli Yazılım Raporu” olduğunu belirtti. BARUT, bu raporda yerli yazılım, milli yazılım tanımlamalarına, farklılıklarına yer verdiklerine değindi.

Yerli ve Milli Yazılım Sektörü Sorunları

Yayınlanan ilk raporda yazılım sektörünün sorunları üzerinde durduklarını belirten Barut, “Sanayi Bakanlığı tarafından çıkarılan kanunlar çerçevesinde yerli malı belgesi, yerli ürün belgesi, Sanayi Bakanlığına yazılım firmalarının kendisini kaydetmesi, hizmet sektörü olarak Sanayi Bakanlığı tarafından ürün olarak kabul ediliyor olmamız ve kapasite raporu çıkarmada yaşadığımız sorunlar arasında yer alıyor. Bununla birlikte şuan Türkiye’nin çıkarmaya çalıştığı kapasite raporları yazılım sektörüne de pek uyumlu değil” sözleri ile düşüncelerini aktardı.

Kamuoyunda Yerli ve Milli Yazılım raporunu değerlendirdikten ve genel görüşleri, fikirleri topladıktan sonra bu raporun ikinci sürümünü yayınlamaya karar verdiklerinin üzerinde duran BARUT,  TBD olarak bu raporların yayınlanmasını sürekli hale getirmeyi hedeflemekte olduklarını dile getirdi.

Nisan ayında BTK’ da (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yapmış oldukları sunumla kamuoyuna duyurdukları ve hazırlık çalışmalarının halen devam etmekte olduğunu dile getiren BARUT, “ Yerli ve Milli Yazılım Raporu Sürüm 2 adıyla hazırlık çalışmalarına devam ettiğimiz raporda, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin yazılım politikalarını inceledik. Bazı ülkelerde yazılım sektörünün devlet tarafından en üst düzeyde desteklendiğini kamuoyunun bilgisine sunduk. Diğer taraftan sektörün kendi dinamikleri içerisinde yaşamış olduğu sıkıntılara da raporda derinlemesine yer vermeye çalıştık” sözleri ile düşüncelerini dile getirmeye devam etti.

Türkiye’de Yerli ve Milli Yazılımın Değerlendirmesi

Ertan BARUT’ a göre bilişim sektörü Türkiye’de azımsanmayacak seviyede bir geçmişe sahiptir. Özellikle belli dönemlerde üretimin, projelerin yükselmesi söz konusu olmuş ancak yazılım firmaları tarafından çıkarılan ürünlerle rekabet edememe durumundan ötürü üretim kanalından çekilmek zorunda kalmıştır.

BARUT, en önemli konulardan birisinin Türkiye’nin yerli yazılım üretimi konusunda potansiyeli olduğunu, buna inanılması ve yürütülen bütün teşviklerin, mekanizmaların tekrar gözden geçirilmesi, devletin de kamu alımlarında yerli yazılıma öncelik vermesi gerektiğini belitti.

En kısa sürede ‘Yerli ve Milli Yazılım Raporu Sürüm 2’ yi kamuoyuna sunmayı planladıklarını dile getiren Barut’a göre, devletin milli yazılım tarafında projeler üretmesi gerekmektedir. Devlet bu tür projelere destek vermediğinde dünya markaları üretmek çok daha zor bir hal alabilmektedir.

BARUT, “Kendi ülkeniz tarafından yazılımlar kullanılmıyor, tercih edilemiyorsa sorun var demektir. Standartlar ile ilgili sorunumuz da var. İkincisi hazırlanan raporda ne tür standartların olması gerektiği konusuna da yer verdik. Yazılım standartlarının nasıl olması gerektiği konusunda TÜBİTAK’ın çok güzel çalışmaları var. Yazılım sektörünün de bu konuda kendisini değerlendirmesi gerekiyor” dedi.

BARUT’ un ifadelerine göre, devletin kendi iç sorunlarını çözecek yazılımlarını, -buna arama motorları da dahil- üretmeleri ve bu yazılımların devlet gibi büyük bir kurumda test edilebilmesi ile güçlü ve uluslararası düzeyde yazılım üretiyor konuma gelmemiz mümkün olacaktır. Bunu yaparken standartlara da uymamız gerektiğinin altınız çizen BARUT, bu konularda çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.

Sosyal Medyada Paylaş

BLOG (HABER, DUYURU ve YAZILAR)

Sigorta Acentelerine Özel Kurumsal E-Posta, Web Sitesi Hizmetleri

Özel Fırsatlar

Sigorta Acenteleri İçin Kurumsal E-posta Zorunluluğu

Hisar Hospital Intercontinental Bitrix24 CRM Çözümleri ve Uygulama Yazılımları Konusunda GLOBALNET’i Tercih Etti.

Bitrix24 CRM İle Dijitalleşme Sürecinizi Hızlandırın: Özel İndirim Fırsatı

Bitrix24 CRM Nedir?

SEM Nedir?

TÜMAD Madencilik Web Sitesi Yayına Alındı

Blockchain Nedir?

Adres

TÜRKİYE : Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa, İzmit ve diğer illerden bize ulaşın.

Telefon

+90 532 111 66 04 | +90 850 304 99 00
+90 312 473 88 80 | +90 312 473 88 83
GLOBALNET® Bütün Hakları Saklıdır.©
GLOBAL İnternet Teknolojileri Ltd. | GLOBALNET Yazılım Tic.Ltd.Şti.