linkedin

GLOBALNET ile GÜVENdesiniz.

Ertan BARUT, Türkiye Bilişim Derneği Adına TRT Radyo 1 Hayatın Sesi Programına Katıldı

Ertan BARUT, Türkiye Bilişim Derneği Adına TRT Radyo 1 Hayatın Sesi Programına Katıldı

TBD Yerli ve Milli Yazılım Çalışma Heyeti Başkanı ve GLOBALNET İnternet Teknolojileri Genel Müdürü Ertan Barut, TRT Radyo1 programının konuğu oldu. Selvi Karakoç’un sunduğu Hayatın Sesi programına katılan BARUT, öğrenci ve ailelere internetin, sosyal medyanın hem güvenli kullanımı hem de zararlı içeriklerinden korunmaları ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

İnternetin ve sosyal medyanın güvenli ve doğru kullanımı büyükten küçüğe her kesimi ilgilendiren ve her kesimin de bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi gereken konulardan birisidir. Özellikle de internetin ve sosyal medyanın bilinçli kullanılmaması nedeniyle pek çok olumsuz olay yaşanabilmekte ve kişiler mağdur olabilmektedir.

Gelişen dijital çağda herkesin internette ve sosyal medyada olduğunu dile getiren Ertan Barut’a göre gerek işimiz, gerekse de özel hayatımız için internet vazgeçilmezimizdir. Araştırma verilerine göre çocukların teknoloji ile tanışma yaşı 8’e ve internet ile tanışma yaşı 9’a düşmüştür.

Barut’a göre; internetin, sosyal medyanın hayatımıza bu denli girdiği noktada, bizleri de zorlu ve sıkıntılı bir süreç beklediğinin farkında olmamız gerekiyor. Yani çocuklarımız, gençlerimiz teknolojinin ve dijitalin bu denli içerisinde yaşıyorsa biz aile bireylerinin de bu sürecin içerisinde olması kaçınılmazdır.

Bu konuda ailelere çok önemli rol düşüyor. Her şeyden önemlisi çocuklarımızın ve gençlerimizin kendilerine has özgür bir yaşamları olduğunu unutmamalı ve onlarla ilgili internette, sosyal medyada bırakacağımız izlerin( gönderiler, fotoğraflar, paylaşımlar) gelecekte olumlu ya da olumsuz olarak nasıl etkileyebileceğini de unutmamalı ve ona göre davranmalıyız.

Öte yandan çocukların internet ile olan ilişkilerini, sosyal medyadaki takip ettikleri kişi ya da platformları ve yaptıkları paylaşımları takip etme ve izleme görevimiz olduğunu unutmamalı; bu görevi yerine getirirken de onları bunaltmadan, özgürlüklerini kısıtlamadan neler yaptığını, kimlerle arkadaşlık ettiğini, hangi oyunları oynadığını, oyunların yararlı ve zararlı yönlerini, yaptığı paylaşımların içeriklerini bilinçli bir biçimde takip etmeliyiz.

Özellikle sosyal medya paylaşımları konusunda hem bireyler olarak kendimizin hem de çocuklarımızın son derece hassas olmaları gerektiği üzerinde duran Ertan BARUT, kontrolsüz paylaşımların veya tıklamaların sonuçlarının bir gün bir yerde ağır biçimde karşımıza çıkabileceğini unutmamız gerektiğini ifade ediyor.

BARUT, “Şunu bilmeliyiz ki; internette veya sosyal medyada paylaşılan herhangi bir gönderi siz silseniz dahi kaybolmayacaktır. Yani yapılan her şeyin internet üzerinde bir şekilde izi ve kaydı oluşmaktadır.

Bundan hareketle en önemli tavsiyemiz bir şeye tıklamadan ya da bir şeyi paylaşmadan önce duralım, düşünelim sonra işlemi gerçekleştirelim. Ben buna ‘paylaşmadan 5’li düşünün’ diyorum. Yani;

-ne paylaşıyorum?/ yararlı mı, yasal mı?

-nerede paylaşıyorum?/ hangi mecrada paylaşıyorum ve paylaşım yaptığım bu mecra güvenli mi?

-nasıl paylaşıyorum?/ incitici mi, rahatsız edici mi?

-ne zaman paylaşıyorum?/ paylaşım yaptığım zamanlama toplumsal değerlere uygun mu?

– kim ve/veya kimler için paylaşıyorum?/haberdar edilmesi gereken kitleler doğru biçimde seçildi mi? Sorularının cevabının iyi düşünülmesi gerekiyor.

Sözlerimizde ve yaptığımız eylemlerde aceleci davranmamız gerekiyor. Paylaşımlarımızın yasal, eğitsel, etik, insan hakları, kişisel hak ve özgürlükler, siyasi ve daha pek çok boyutu olduğunu unutmamalıyız. Hissiyatımızla mantığımızı bir arada işletebilmeli ve eylemlerimizi bu doğrultuda gerçekleştirmeliyiz.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Türkiye Bilişim Derneği olarak gençlere, çocuklara ve ailelere seslerini duyurmak istediklerini belirten Barut’a göre, dijital çağın olumsuz yanlarını sürekli ön plana çıkarmaktansa teknolojinin getirdiği imkanlardan faydalanmak için öğrenmeyi ve bilgi edinmeyi tercih etmeliyiz.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) olarak Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir, Erzurum, Van, Eskişehir gibi pek çok ilde sınıf ve fark gözetmeden eğitim ve seminerler verdiklerini dile getiren BARUT, devletimizin bu konuda bilgi veren, halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapan web siteleri olduğunu ve buralardan internetin güvenli kullanımıyla ilgili bilgi edinebileceklerini belirtti. TBD olarak da güvenli internet ve sosyal medya kullanımıyla ilgili bilgilendirmeler yapmaya, bu konuda içerikler hazırlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

BARUT, sözlerine son verirken; “Siber zorbalıkla sadece çocuklar değil, gençler ve yetişkinler de karşılaşabiliyor. Kendimizi, ailemizi, geleceğimiz karartmayalım. İnternetin iyi tarafları üzerine odaklanalım ve daha iyi fikirler, projeler geliştirelim” dedi.

Sosyal Medyada Paylaş

BLOG (HABER, DUYURU ve YAZILAR)

Özel Fırsatlar

Sigorta Acenteleri İçin Kurumsal E-posta Zorunluluğu

Hisar Hospital Intercontinental Bitrix24 CRM Çözümleri ve Uygulama Yazılımları Konusunda GLOBALNET’i Tercih Etti.

Bitrix24 CRM İle Dijitalleşme Sürecinizi Hızlandırın: Özel İndirim Fırsatı

Bitrix24 CRM Nedir?

SEM Nedir?

TÜMAD Madencilik Web Sitesi Yayına Alındı

Blockchain Nedir?

KOZA Halı Bitrix24 CRM çözümleri ve uygulama yazılımları konusunda GLOBALNET’i tercih etti.

Adres

TÜRKİYE : Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa, İzmit ve diğer illerden bize ulaşın.

Telefon

+90 532 111 66 04 | +90 850 304 99 00
+90 312 473 88 80 | +90 312 473 88 83
GLOBALNET® Bütün Hakları Saklıdır.©
GLOBAL İnternet Teknolojileri Ltd. | GLOBALNET Yazılım Tic.Ltd.Şti.